post

Lider du af pengestress? Har du svært ved at få hverdagen til at hænge sammen, selvom det ikke burde være et problem? Overvej at lægge husholdningsbudget!

Hvad er et husholdningsbudget?

I et budget laver du et overslag over forventede udgifter og indtægter for en – af dig – fastsat periode. Det kan for eksempel være for en løngang ad gangen, hvilket for de fleste typisk vil være en måned.

Et husholdningsbudget dækker over din løn og øvrige indtægter (f.eks. børnepenge) og de udgifter du forventer at have.

Hvordan lægger jeg budget?

Start med at skrive ned hvad du bruger penge på måned for måned i løbet af et år, og del det op i kategorier. Også selvom du kun betaler for en bestemt udgift hvert kvartal eller lignende. Se på hvor mange penge du bruger på en kategori om året og del udgiften i 12. Det er det du skal lægge til side til den kategori hver måned, for at have råd til regningen, når den kommer.

Hvorfor er det godt at lægge budget?

Et budget giver dig overblik over hvad dine penge går til. Du vil kunne se hvilke udgifter du får i fremtiden, og sørge for at have penge parat til alle de udgifter du forventer at få.

Når du får et overblik over hvad du egentlig bruger dine penge på, vil du også nemmere kunne se, hvor du kan skære og optimere, for at få mere luft i økonomien.

Læg allerede nu til side til forgængeligt inventar, såsom nye hårde hvidevarer, vinterstøvler, mobiltelefoner osv. Ved at have en opsparing til den slags udgifter, vil du ikke føle udgiften i så høj grad i din daglige økonomi, fordi du havde forudset den og lagt penge til side.

Uforudsete udgifter

På samme måde kan du måske få plads i budgettet til en opsparing til uforudsete udgifter. Ved blot at lægge en smule til side hver måned, kan du hurtigt få en rar opsparing, som kan hjælpe dig, når du står overfor en udgift du ikke havde set komme. Og går det helt galt, er der altid sms lån nu.